Кризата в Старбъкс

Имали ли сте дни, в които искате да се погрижите за себе си?

Имам предвид да се поглезите нещо – по-хубава храна от обикновено, шоколад, хубаво кафе…

Е днес ми беше такъв ден. Видях се с мой много добър приятел и решихме да се порадваме на живота, като изпием по едно хубаво кафе в Старбъкс.

Действието се развива в София, само да отбележа!

Отиваме в по-малкия Старбъкс, който е до НДК и там що да видиш – няма места. ОК, решихме да отидем в другия, до националния стадион. Отиваме там и що да видиш – няма места. Но тъй като имаше няколко човека, които със сигурност изглеждаха, като да стават всеки момент, отидохме и си поръчахме. Взехме си кафетата, но места няма. В крайна сметка след 10 минути си намерихме местенце. Седнахме и си говорим и си пием кафето, като пичове и си говорим и си пием… И всички си говорят и си пият…

След няма и 20 мин от някъде до нас изникна малко симпатично момиченце, което беше прилично облечено – чистичко и спретнато, което ни предлагаше да си купим ръчно направени малки картички, прилежно опаковани в целуфанче, с малко пликче за тях. Каза ми, че ги продава по 1лв бройката.

Детето беше на около 6-7 години, българче с червени бузи от студа навън, приятно дете… С моя приятел си купихме картички…

За мое голямо съжаление ние бяхме единствените, които го направиха…

Та стоя си и си мисля – Добре бе, братя българи и чужденци (все пак бяхме в Старбъкс), имате пари да пиете кафета за по 5-7лв чашата, да ядете пасти и торти за по 8-10лв парчето, нямахте ли 1лв за 1 картичка?

Дори да не ви трябва картичката, дори да не ви стане умилително за момиченцето, поне заради факта, че не е тръгнало да краде и да проси, а се е постарало да си заслужи парите честно с труд, не като някои други…

Може би бях краен… забравих, че българският народ е в криза и няма пари за хляб… за това яде пасти за по 8-10лв…

За тези от вас, които пренебрегват естествения порив на сърцето си да дадат, на това дете, защото започват твърде много да мислят и ще ми кажат, че не знаят къде отиват парите им, ако ги дадат просто така; че някои родители експлоатират децата си, защото предизвикват съчувствие и симпатия или каквито и да било оправдания, които са просто „Гузен негонен бяга“ — следващия стих от Библията е за вас:
И така, ако някой знае да прави добро и не го прави, за него това е грях. Яков 4:17

Advertisements

5 thoughts on “Кризата в Старбъкс

 1. Като човек, който обича да пие кафе често на това място ще кажа и че при мен са минавали подобни момиченца, но не съм давала пари по простата причина, че не съм сигурна дали парите ще отидат за нея и при нея. Много родители използват децата си за печелене на пари на техен гръб. Да не споменавам факта, че именно в кафето край В.Левски един ден дойде едно психично болно дете и почна да крещи, да обижда, да буйства и трябваше да се намеси персонала… Тежко е в БГ за всички – за бизнеса, за клиентите, за богатите и бедните, а не за това – кой колко пари има за кафе….

  • Може и да не отиват при него, може то да проституира, може родителите да са милионери и просто да тормозят детето…
   А може и да не е така…
   Никой не знае. В Библията, която чета пише, че ако можеш да направиш добро, ако имаш тази възможност и НЕ ГО направиш, това е грях!
   Ако можеш да пиеш кафе за 6лв, а откажеш да дадеш 1лв, за нещо добро, само защото си започнал да мислиш твърде много… Време е да се покаеш!

 2. мисля ,че е най-добре да не се обвинява народа ,..някои може да каже:..“ ние сме виновни за това,ние ги избираме управниците..“..аз си мисля че не е точно така,защото видяхте всички които се кандидатираха за президент, кмет и т.н….че стана голям хаос със броенето на гласовете ни..и всички играят нечестно..единственото което можем да направим ние като народ на Господа е да се молим Господ да ни даде добри водачи,за нашата БЪлгария….що се отнася до момиченцето което си изкарва хляба като продава картички за по 1-лев,съм съгласен че е по-добре така,отколкото да проси или да върши нещо което не трябва…съгласете се че в днешно време сме принудени да работим нещо което не ни харесва,но поради факта,че няма нищо по-добро се сагласяваме със това което ни се предлага. Ние можем и трябва да се молим за Страната си. Светът е устроен така,че едни пият кафе за по 5-7 лева, и ядят пасти за по 8-10 лева,и не оценяват това,защото го имат просто като даденост,а други се борят за по 1-лев,можеби цял ден,това момиченце чака някои да и помогне със левче за да си купи закуска..но незнам….знам само че Господ които вижда всичко от горе,тои е много по-мъдар от нас човеците,и знае кое е добро и зло.

 3. Браво, Ачо! Този блог ме разчувства : / В България болшинството хора са много смотани в това отношение – мислим като бедняци и се държим като бедняци и все смятаме, че някой друг ни е прецакал и ни е виновен за душевно бедното състояние : / Време е мисленето да се промени : )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s