Не-Щастието

Какво всъщност е щастието? Има ли пълно щастие? А има ли нещастие? Как се постига щастието и какво ни прави щастливи? Можем ли да бъдем нещастни, когато сме заобиколени от щастие, или можем ли да бъдем щастливи, когато сме заобиколени от нещастие?

Куп въпроси, които водят към различни размишления и хипотези, но общото между тях остава едно – щастието! Не можем да дадем отговор на всички въпроси, но можем да се фокусираме върху един и да видим какво можем да предложим за него.

Какво е щастие и има ли такова животно?

Айнщайн е казал, че тъмнината е отсъствие на светлина. По тази логика нещастието трбява да е отсъствие на щастие. Логиката е елементарна: дори нямаме дума, която да съществува самостоятелно и да значи обратното на щастие. За да опишем това състояние на душата използваме отрицателна частица + думата щастие. Добре, щом няма нещастие, как тогава знаем какво е щастие, защото по една друга логика, не можеш да знаеш какво е добро, ако няма зло… Та излиза, че нещастието всъщност е непълно щастие, но тук възниква въпросът за това какво е “пълно щастие”…

След като докарахме повече въпроси от колкото отговори, ето нещо, над което можем да се фокусираме по-пълноценно: “Можем ли да бъдем щастливи в свят, изпълнен с нещастие?”

Както вече уточнихме по-горе, щастие не би имало, ако няма нещастие, както и обратно, но има ли нещо, което истински да предизвиква усмивка на лицето ти и да те кара да виждаш цветно, когато живееш в сивотата на живота, и има ли нещо, което да те кара да вярваш в щастието, когато, търсейки го, не можеш да го откриеш?

Днес видях безкрайно много болка и сивота на едно място, колкото никога не бях виждал. Бях щастлив… докато не видях всичко това, а именно: възрастна жена, над 70 годишна, която проиграва пенсията си в бинго зала с надеждата да спечели за малко повече от коричка хляб и кисело мляко на ден; бедна жена, която, в стремежа си да забрави болката, студа и самотата на битието си, вади торбичка от кош за боклук, за да изстиска старателно последните остатъци от синя тубичка лепило, което да диша. Жена на около 50 години, съдържателка на въпросната бинго зала, облечена в прокъсани, някога официални черни дрехи, с черна коса, много бледо, изпито от цигарите лице и ярко червено червило, което затвърждаваше образа на Смъртта. Тази последната жена усмихнато прибираше последните стотинки от пенсията на бедната пенсионерка, която, за жалост, доброволно ги даваше, и в същото време гледаше с усмивка на лице как вън, пред вратата на казиното й, просякиня се “друса” в отчаянието и болката си. Има ли наистина щастие в това не-щастие?

Дали наистина нещастието е отсъствие на щастие или напротив, щастието е отсъствие на нещастие? Можеш ли да бъдеш щастлив, да мислиш за “светлото” си бъдеще, когато тъмнина покрива очите ни?

Ключът! В него е истината! Има ли ключ или всичко е измислено, за да не умре вярата и надеждата? Все пак нали надеждата крепяла човек…

Мисля, че ключ има, току-що дори споменах част от него. Ключът се изчерпва в 3 прости думи, които, обединени в едно, активират механизма, който ще отключи ключалката. 3-те думи са: Вяра, Надежда, Любов!

Вяра – в нещо по-добро, в добротата на другите, в Бог…

Надежда – че това по-добро ще дойде и че другите наистина могат да са по-добри.

Любов – която да не се променя независимо дали виждаме доброто в другите (тук идват надеждата и вярата).

Ако следваме този ключ и променим себе си, то тогава ще можем да променим и света около себе си. Бъди промяната, която искаш да видиш, и ще я видиш!

Нека не се оставяме отсъствието на щастие да ни прави маловерци и безнадеждни.

Нека не забравяме Любовта, защото тя не ни е забравила.

Нека променим себе си, за да променим и света около себе си!

Това е истината!

Вяра, Надежда, Любов!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s