Портите на Ада няма да й надделеят

20130406-085248.jpg

А и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тази канара ще съградя Своята църква; и портите на ада няма да й надделеят. Матей 16:18

Тук можем да изпаднем в един безкраен, все още незавършен теологичен спор относно „канарата“, върху която Бог ще съгради Църквата си. Дали е откровението, което Петър получи, дали е изповедта, която направи, дали е самият Петър… Аз само ще кажа, че май са и трите, без да изпадам в размишления в момента…, но днес няма да си говорим за Петър. Днес аз ще ви говоря за ада! Името на посланието ми днес е „Портите на ада…“, а темата ми „…няма да й надделеят“

Честно, винаги когато съм чел този стих съм си представял комичната картина на ходещи на 2 крака врати! Няма майтап! Едни такива грозни, мрачни и на два крака, които ходят напред към някаква цел.
Истината е, че колкото и да ви е смешно точно в момента се смеете, защото и вие някога сте си представяли същото или поне подобно нещо! Сериозно! Вдигнете ръка, ако сте честни християни! И само за да ви покажа, че не се майтапя, ще ви прочета какво трима мои приятели си представят, когато си говорим за портите на ада, които няма да надделеят:
Вики: врати в ада, където силите на злото се опитват да надделеят.
Габи: от едната страна са злите сили, от другата Исус. Злите сили не могат да пробият, защото Исус е от другата.
Боби: как има пред мен порти и как те няма да ме победят и ще ги разбия със силата на Духа. Портите са начин, по който дявола те връзва – връзки. Може би е говорил за порти на град. Начин на опресиране от дявола.
Сега вече ми вярвате! Добре! Какво всъщност си представяте?
Проблемът с разбирането възниква малко в думите използвани за превода на този стих. На пръв поглед изглежда все едно наистина портите са едни ходещи врати, които вървят срещу нас, зли врати, грозни врати, огромни врати… и все пак врати!
В древността градовете са били оформени по следния начин: къщи, къщи, къщи и около тях огромна стена с порти, през които да влизат хората. Целта на голямата стена е била да предпазва обитателите от нападения. Единственото и най-лесно достъпното място при атака са портите. Но какво значи, че „портите на ада няма да й надделеят“? Какви са тези толкова страшни порти? В Писанието виждаме, че освен вход към града, портите са били и място на власт. Точно на портите стареите са отивали за да взимат важни решения. Точно там са се сключвали сделки и са се решавали спорове. Портите на ада са именно такова място на сила. Знаем, че дяволът е принцът на този свят и той има власт, но стихът ни говори, че освен властта на дявола или „портите на ада“ имаме и една друга власт, която всъщност е решаващата в тази война – Небесните порти! Мястото на авторитет, отдясно на Бог Отец – Създателят на всичко видимо и невидимо, Първият и Последният, Началото и Краят, Алфа и Омега, Йехова Саваот, Ел Шаддай, Който вече е победил и спечелил не само тази битка, но и цялата война!
Стихът ни говори, че управлението на дявола няма да издържи на атаката на Църквата на Бога! Няма да успее да надделее над Църквата без петно и без бръчка, която е основана на Господ Исус Христос! Защо е основана на Него? Защото Исус Христос е Този, Който гради Своята Църква. Той е Този, Който подготвя Своята Невяста и Той е, Който се грижи за нея!
И все пак? Ние сме Църквата! На нас принадлежи победата! Ние сме атакуващите, от които всички обитатели на ада се крият и се надяват портите на ада да издържат. Но те няма! Защото по-силен е Онзи, Който е в нас, от този, който е в света, а и никое оръжие, скроено против нас, няма да успее! Каквото и да става, ти си повече от победител!
Само трябва да вървиш с вяра в това знание и да живееш според властта, която ти е дадена! Властта над живота ти, над финансите ти, над здравето ти, над обстоятелствата около теб! И каквото и да ти изпраща Сатана, да знаеш, че докато
Йехова Шалом е с теб, дявола няма да тревожи сънят ти!
Докато Йехова Ире е с теб, ти ще имаш всичко снабдено!
Докато Йехова Нисий е до теб, ти няма да бъдеш изгубен!
Докато Йехова Раффа е с теб, твоето здраве ти принадлежи!
Когато Йехова Цидкену е от към теб, никоя лъжа няма да успее против теб!
Защото Йехова Шамма е тук и сега с теб!
А името Исус е над всяко друго име и то е Името, чрез Което си спасен, и чрез което ти имаш победа над всичко!
Защото твоят Йехова Рой, твоят Пастир е винаги с теб!

20130406-085217.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s