Обичай се!

Някой чувал ли е крилатата фраза “Обичай враговете си…”? Казал я е Исус Христос. Не знам дали преди Него някой друг я е споменавал, но ме съмнява! Защо? Ти да си видял Левскар да се опитва да обича ЦСКА-р? “Обичат се” с думи, които няма да изписвам в този блог!

Обичай враговете си и се моли за онези, които те гонят” е казал Исус. Мислех си тези дни относно това точно и се замислих, че всички се опитват да спазват тази заповед, или поне тези, които се титулуват “християни” и се бият в гърдите/гордеят от този факт, обаче никъде не пише “Обичай приятелите си”! И май това е голям проблем! Толкова много сме се фокусирали в изпълнението на заповедта за враговете, че май забравихме да обичаме приятелите си, а? Някой скоро да се е сещал, че има хора за обичане покрай себе си? И не говоря за гаджето, любовницата, кучето, компютъра… Говоря за мама, тати, жената, децата… продавача в кварталния магазин…

Имало едно време един апостол Павел, който пратил едно писмо (истинско, с мастило на пергамент) до негови приятели в град Галатия, в което им писал: ”Целият закон се изпълнява с едно единствено изречение: “Обичай ближния както себе си!” (Галатяни 5:14). Като го четох вчера това и си зададох един въпрос, който ме ужаси – „Мога ли да обичам другите, ако не обичам себе си?“ Павел нали това им пише: “Обичай приятелите си, както обичаш себе си!”. Ако това, което показвам на приятелите си като любов, е същата, с която обичам себе си – това значи, че не съм много “обичлив”… или май понякога чак се мразя!

Научи се да се обичаш! Научи се да се грижиш за себе си! Научи се да бъдеш завършен, цял човек, за да можеш да бъдеш в помощ на приятелите си, а не товар!

Как “Защо пък да съм товар?”? Ако не се обичаш и самочувствието ти е смачкано, ако си вечно нещастен и “задръстен”, ако крадеш щастие и не даваш усмивка… Да сте били покрай такива хора? Боже опази!

Брат, аз си търся половинката в живота!”. Моля? “Половинка”? (имаше един виц: “Обява: Търси се Половинка, да стане литър”). “Половинка”? Ако търсиш само половинка, това значи, че нямаш нужда от цяла, завършена жена, което значи, че и ти още си далеч от времето, в което да се наречеш “Цял”! Какво правиш с “половинка”? Временно се опитваш да допълниш празнотата си…

Обичай ближния, както обичаш себе си“ – научи се да се обичаш! Научи се да се грижиш за себе си! Научи се да се възпитаваш! Едва тогава ще можеш да бъдеш от полза и за някого! И няма да имаш нужда от “половинка”, за да те допълва, а двамата ще бъдете едно цяло! (Битие 2:24).

Не е егоистично да се погрижиш за себе си! Не егоистично да се обичаш! Проблем ще е, ако всичко, което правиш и към което се стремиш, е единствено твоето лично удоволствие и егоизъм и станеш толкова себецентричен, че забравиш за другите!

Love yourself

Advertisements

One thought on “Обичай се!

  1. „Ако търсиш само половинка, това значи, че нямаш нужда от цяла, завършена жена, което значи, че и ти още си далеч от времето, в което да се наречеш “Цял”!“
    Много добро!!! :))))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s