Струва си…

Имам един приятел, но няма да ви кажа името му! Ако се сетите сами, ок…

Та той има добро сърце! Много добро! Понякога твърде добро! Все се опитва да помага на хората дори когато това му коства нещо на него. Няколко пъти го прецакваха много зло, но той е решил, че в тези моменти ще си пее песента “Show must go on…” и продължава.

Преди време го гледах как страда след една ситуация, в която трябваше да си изпее песничката, и се престраших да му задам няколко въпроса, чиито отговори не можех да разбера (дори сега не ги разбирам, но…). Спомням си, че седнах до него и се вгледах в погледа му, който беше пълен с… празнота. Погледнах го и някак усетих всичко онова, което беше в него, просто така- през очите. Той се усмихна леко и ми каза:

– Питай ме!

– Как успяваш? – попитах.

– С болезнени усилия… Понякога твърде болезнени…

– Защо?

– Струва си!

– Струва си да страдаш заради това, че си опитал да бъдеш добър? (предполагам разбирате, че това не е нещо, което разбираш, просто защото…)

– Струва си да обичаш!

– Братле, казах му, това няма нищо общо с любов! Ти се опитваш да помогнеш, те те прецакват и ти страдаш. Това не е любов, това е мазохизъм!

Той ме погледна отново в очите, но този път видях нещо друго в погледа му – гняв!

– Това е любов! – каза ми той.

Както и да е. Тръгнах си. Нямаше как да говоря повече с него, защото рискувах да изпитам “другата страна на любовта” върху лицето си… Прибрах се и доста си мислех върху това, което беше станало. “Със сигурност тоя е мазохист или нещо по-лошо!” повтарях си аз. Не можех да повярвам, че ти си скъсваш задника за някого и той накрая просто те заплюва, да не кажа друга дума… А ти си дал всичко.

Тогава се сетих за Исус…

Тогава се сетих за себе си…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s