Когато семето роди плод

20131203-211558.jpg

Помните ли онази публикация за силата на думите, които освобождаваш?

Ето ви сега малко продължение…

Мислили ли сте си за агрономство? Аз като чуя думата „агроном“ и се сещам за ТКЗС. Честно! Идея си нямам какво означава ТКЗС, но това е асоциацията ми. Респективно следващата асоциация е комунизъм, БСП… и спирам до тук с аосциациите!

Обаче все съм се чудел какво удоволствие може да изпитва човек в това да учи за семена, почви, растения и… знам ли там още какво учат. 

Аз детството си го изкарах на село, почти. Всеки петък, след обяд, с баба и дядо се качвахме на синия полски Фиат 125Р (регистрационен номер СзВ 2850) на дядо ми Ангел и отивахме на село при прабаба и прадядо. Там научих някои неща за сеенето и жъненето!

Почвата…

– Почвата трябва да е добра!

– Почвата трябва да е разорана!

– Почвата трябва да се наторява!

– Почвата трябва да е плодородна!

Характерно за почвата е, че има способността да преумножава семето!

Семето…

– Семето трябва да е култувирано!

– Семето трябва да е подготвено за сеитба!

– Семето трябва да се сее щедро, изобилно!

Характерно за семето е, че има способността да се преумножава в почвата!

Грижата…

Това, че си разорал добра почва, че си посял добро, култивирано семе и че си бил щедър в посяването е едва началото на процеса, който ще доведе до плод!

Сега се започва едно плевене, едно окопаване, поене, наторяване… лууудница!

Плодът…

Хубавото на плодовете е, че са за ядене (Аз разбирам от тия неща)! 

Друго хубаво нещо е, че плодовете винаги са повече от семето, което си посял. Пример: Засаждаш един картоф – той ражда много картофи (Това не обяснява от къде McDonald’s имат толкова картофи, но няма да говорим за здравословно хранене!). 

Любопитното при плодовете е, че те освен за храна стават и за семе. Ми същия картоф, който го пържиш, печеш или вариш (или ядеш суров, за да вдигнеш температура и да пропуснеш класната по математика), е същият картоф, който можеш да заровиш в земята и след време да извадиш нови много картофи.

Аче, как това, чедо, се връзва с темата за думите?

Благодаря ви за този въпрос!

Евангелието според Марк, глава 4, историята за сеяча, който сее семе. Исус говори, значи трябва да знае и да разбира какво говори. Там Той говори за семе, което е думи. Сеячът сее думи – сеячът говори. Почвата – сърца. Плодът – според горните ни разсъждения – изобилен.

Нека сега преговорим всичко от по-горе, но пречупено през призмата на тази Исусова притча…

Почвата…

Почвата е различна! Имаме твърда почва, мека почва, камениста почва… но винаги имаме почва! Което означава, че винаги ще имаме плод! Просто ще е в различни количества и с различни качества!

Семето…

Каквото посееш, това ще пожънеш! Ако посееш любов ще пожънеш любов, няма да пожънеш омраза. Ако посееш тъга няма да пожънеш радост, а сълзи. „Фасулска работа!„, по нашенски. Какво означава това? Означава, че трябва много, ама много, да внимаваш какво говориш, защото семето си, думите ти ще дадат плод и ще произрастат в сърцето на човека, на когото ги говориш! Ако говориш надежда, любов, мир, радост… ще береш тези плодове! Но ако говориш разруха, омраза, ненавист, завист… ще събереш тези плодове!

Грижата…

Колкото повече семе хвърляш, толкова по-сигурно е, че ще имаш плод! Колкото повече грижи полагаш… още по-сигурен плод! Колкото повече говориш, припомняш, настояваш… това са грижите са словото, което си посял. Имаше една приказка, че ако повториш една лъжа 100 пъти, тя ще стане истина. Вярна е тази лъжа! Ако достатъчно много говориш една и съща лъжа на един и същ човек, тя в крайна сметка ще стане неговата реалност!

Плодът…

Изобилен! Чу ли ме? Изобилен! Точно както примерите ни по-горе – семето ражда плод за храна и семе за сеене! Каквото посееш в сърцето на човека, това ще се роди и от това ще се „хранят“ хората около този човек + това ще сее самият той!

Да претегли…. преговорим!

Помни, че думите ти имат силата да се умножават и преумножават в сърцето на човека! Плодът, който ще береш утре зависи от семето, което си посял днес, така че не забравяй нещо важно – Ти носиш отговорност! 

Бъди добър сеяч, на добро семе, което да ражда добри плодове! Защото носиш отговорност!

Advertisements