#SWAG – Saved With Amazing Grace

 

Изключително важно е да изгледате видеото на #ThatBoyChris преди да преминете към четенето по-надолу! 

Здравейте, Хора!

Как сте?

Чували ли сте за SWAG? Да?

Мамо, това е някаква дума, която описва всички странно изглеждащи момченца и момиченца по улиците…

Нали знаете как улицата си има жаргон? Типични лафчета, изрази, думи, които означават нещо, ама не всеки път е едно и също… Нали? Е ОК! Явно и SWAG е нещо подобно, което доскоро не разбирах. (Точно както и YOLO, за което можете да разберете, ако видите видеото на #ThatBoyChris по този въпрос).

Е познайте какво – в Църквата също си имаме жаргон. Той, разбира се, не е толкова популярен като жаргона на улицата, защото всъщност само определена група хора го разбира (и още по-малка част от тази група разбира и значението на всеки термин), но все пак съществува.

Характеристики…

Най-често жаргонът на Църквата се състои от архаични, неясни словосъчетания, които, в повечето случаи, ако ни накарат да изпишем, ще изпаднем с ужас. Думи и изрази като:

– „любя Те“

– „грехопадение“

– „дЕмони“ или „демОни“ (според деноминацията от която произлизаш)

– „Остави Бог да те очисти

– „младежко“ и производното „общо младежко“

– … (попълнете празното място)

Осъвременяване…

Напоследък се наблюдава един ъпгрейд (обогатяване) на термините, които използваме, като най-честите подобрения са замяната на хубавите, родни, български думи с чуждици или направо с цели думи и изрази на лютски езици (Ако се чудиш какво е „лютски език, ще трябва да прочетеш някоя българска книга. На български!).

Примери изобилстват…

Следващите примери са напълно реални, но нямат за цел да навредят на авторитета  на събитието или да осмеят онзи/онези, които са измислили заглавието или използват тези думи:

– тийнейджърско (отнема около 5 секунди за да го изпишеш правилно!)

– Ladies time – заглавие на събрание само за дами

– конференция „Ъпгрейд“

– God bless you! или съкратения вариант Blessings!

Крайности…

Разбира се, не би било весело и съвременно, ако не атакуваме Света с неговите камъни по неговата глава. Ко речи? Че ще сме много outdated или vintage (или овехтели и старомодни на BG), ако не използваме изразите на Света, така че да ни разбира! Давам ви пример за една такава крайност:

– SWAG – Saved With Amazing Grace (Спасен с Чудна Благодат) – звучи cool, а? Дори е вървежно!  И всичките ти приятели в училище и Facebook ще те разберат!

SWAG…

Нали ви казах, че до скоро идея си нямах що е то SWAG и има ли почва у нас, а нали и аз трябва да остана в main streem-a (в течение на нещата, на БГ), та реших да видя какво добрият стар ГУГЪЛ (Google in English) знае по въпроса. Отваряме си страницата, пишем си SWAG  и си четем някакъв Urban Dictionary (речник с думи и изрази, които по-възрастните хора не разбират):

SWAG – stands for Secretly We Are Gays. Демек Тайно Ние Сме Гейове. Ти да видиш!

Кажи кво стана, брат, кажи кво стана“

Мисля си…

Започнахме да се обличаме като света и да говорим като света. Да звучим като тях, дори да смърдим като тях. Започнахме да бъдем повлиявани, вместо да повлияваме. Започнахме да обезсоляваме, вместо да осоляваме. Get it? Аха! Сол и светлина!

Не съм забелязал в книжарниците да са пуснали „Речник на църковните изрази в българския език“ или пък „Тълковен речник на протестантската лексика“, още повече „Речник на чуждиците в Българската протестантска църква.“ Тоест, когато утре излезеш на улицата, заявиш се като SWAG, ти на практика си лепваш етикета ГЕЙ (да не ви казвам другата дума, която ми идва на ума…). После се чудят хорицата защо сме против гей парадите и еднополовите бракове, а то било защото и ние май не знаем какво говорим, брат (или да кажа bro).

Един приятел ми каза скоро (Извинявай, Приятел!), че един проповедник от САЩ, когото много уважавам, наскоро използвал SWAG в проповедта си и то точно в контекста на Спасен с Чудна Благодат. Правичката да си кажа- не се впечатлих. Реакцията ми беше „А! Това „освещава“ нещата!“

Защо ни ги говориш тия…?

В Матей  5:13-16 самият Исус Христос споделя разни мисли относно mainstreem-а:

Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не става, освен да се изхвърли навън и да се тъпче от хората. Вие сте светлината на света. Град, поставен на хълм, не може да се укрие. И когато запалят светило, не го слагат под шиника, а на светилника и то свети на всички, които са в къщи. Също така нека свети вашата светлина пред човеците, за да виждат добрите ви дела и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.

В Павловия Message до Римляните 12:2 пише:

И недейте се съобразява с този век (свят), но се преобразявайте чрез обновяването на ума си…

Та пиша си тука, защото един друг приятел (Извинявай, Приятел!) ми каза да си пиша в блога за това, тъй като не му хареса, че пиша нещо подобно под SWAG снимката му.

Наистина си мисля, че не е нужно да ставаме като света, за да достигнем света. Не е нужно да сме хипстъри, за да достигнем хипстъри. Не е нужно да сме метали, за да достигнем метали. Не е нужно да сме… света, за да достигнем света. Всъщност самият Исус каза, че ни трябва само едно нещо – сила – за да достигнем света. Вижте в Деяния на Апостолите 1:8:

Но ще приемете сила, кoгато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене…

Да, браточка, ама Павел каза „За всички станах всичко, само един да придобия.“ Ми… когато те бият колкото Павел, когато лежиш по затворите колкото Павел, когато излекуваш толкова хора колкото Павел, и говориш на царе и управници колкото Павел, бих ти позволил да ми излезеш с тоя номер, но в момента просто ще те резна…

На нас Бог повери посланието на примирението. Посланието се носи от посланици. Вие виждали ли сте посланика на Индия? Личи му, бе! Личи му, че не е местно момче. Даже и по дрехите му личи, че 1. не е от тук; 2. работи нещо различно от останалите.

 

Отново искам да се извиня, ако някой се е почувствал онеправдан или засегнат или… особено Приятелите ми (които използвах за пример), но ми стана тегаво като разбрах какво е SWAG, и че всъщност има почва и у нас…

 

Със здраве!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s