Какво се случи…?

 

Здравейте,

казвам се Ангел Малешков и това е моят блог. Не съм писал скоро в него, защото последните две години от живота ми бяха доста интензивни и различни. Мисля да ви разкажа за тях по-надолу.

Беше някъде по това време, април-май месец 2012. Получих едно телефонно обаждане от  приятелка, която ми каза, че се планира отварянето на Училище за служители „Пистис“ в България (?!) Именно! И аз бях общо взето така. Училище за Служители Пистис – дори не разбирах какво точно означава и как така ще те научат да бъдеш „служител.“

 

Преди да продължа трябва да отбележа за тези от вас, които не знаят, че съм християнин и за по-голяма точност – протестант, и за мен думата „служител“ в контекста на християнството означава „някой, който служи на Бог, като работи за Църквата„.

 

Първата ми мисъл бе: „Как ще те научат да бъдеш служител?“ Започнах да разучавам повече въпроса и да говоря с хора, които имаха по-ясна представа от самото обучение в „Пистис“, и тогава научих повече за училището, за което ще ви разказвам, но преди това да си довърша историята.

След като попроучих нещата, реших да се запиша. Защо? Защото винаги съм искал да служа на Бог с всичко, с което мога. От малък съм израснал в църква и истината е, че ми е трудно да си представя живот и работа, които да са отделно от нея. На английски това се нарича Full Time Ministry, което няма своя добър превод на български, но най-общо е „Служител на пълно работно време.“ Записах се. Дипломирах се!

 

Но нека ви разкажа за самото училище!

 

Училище за служители „Пистис“ е нещо, което, поне по мои сведения, е уникално за България.

Разликата му с Библейските училища и Семинарии е, че то конкретно подготвя хората не само да имат стабилна библейска основа и познания върху фундаменталните дисциплини в християнството, но също и да бъдат запознати с практическата част на служението.

Обучението е в период от 2 години, като всяка година се състои от 16 предмета:

I година: Властта на вярващия, Библейски герои, Библейски доктрини, Методи за изучаване на Библията, Църковна Администрация I, Църковно управление, Църковна история, Успешно благовестване, Вяра, Финанси, Обзор на Новия Завет, Обзор на Стария Завет, Молитва, Обзор на Деяния на Апостолите, Подпомагащи системи, Музикално служение I.

II година: Харизматични перспективи, Детско служение, Христос Изцелителят, Църковна администрация II, Сравнение на религиите, Съветване, Основи на младежкото служение, Брак и семейство, Служителска етика, Дарове на Духа, Дарове на служение, Пътуващият служител, Вникване в пасторството и мисиите, Пневматология, Принципи за ефективно проповядване, Музикално служение II.

Ако сте прочели всичко по-горе, сигурно сте забелязали, че има и много практично насочени предмети, които имат за цел да подготвят ученика със знания как да действа в задачата, която му е била поставена от неговия Пастир.

 

Училище за служители „Пистис“ е основано през 1989г. в САЩ от епископ Кийт Бътлър, който със съпругата си е завършил Rhema Bible School на Кенет Хегин. Самият Кенет Хегин нарича Епископ Бътлър „най-добрият ми духовен син.“

 

Училище за служители „Пистис“ не обучава хора, които да излязат и да започнат свои църкви, да стартират служения и т.н. Ако Бог ги води да го направят, нека бъде волята Му, но целта на „Пистис“ е да подготви работници, които да помогнат на своя Пастир в изпълнението на видението, което Бог му е дал за църквата, която го е поставил да води. Училището не раздава титли – когато се дипломираш от програмата, ти не получаваш автоматично някаква титла или звание. Разбирането е, че дървото се познава по плодовете му. Когато започнеш да принасяш плод, тогава всички ще знаят какво е служението, което Бог ти е дал – пастир, евангелизатор, пророк, апостол или учител. Не е нужно хората да ти слагат етикет, както и хората не се чудят кое дърво какво е, когато то вече е родило плода си.

 

Защо е нужно такова училище в България?

Аз съм дете на преход. Роден съм през 1986г. Слушал съм много за съживлението, което се е случило през тези години, и как Бог е привеждал хиляди в църквите. Моето лично мнение е, че в момента тези хиляди не са в църква заради липсата на хора, които да помогнат на Пастира си в посрещането на нуждите им. Добре знаете българската поговорка, че не може да носиш две дини под една мишница. Точно за това всеки водач се нуждае от помощници, които да издигат ръцете му, точно както и Моисей се нуждаеше от такива хора. Самите Апостоли в Деяния на Апостолите срещнаха подобен проблем в Ранната църква и тогава те поставиха дякони, които да се грижат за хората, за да могат те да продължат в изучаването на Словото и във вършенето на делото на служението.

 

Сега като погледна назад и виждам 780+ часа лекции и поне 2 пъти повече часове на учене и писане на домашни. В продължение на 2 години от ноември до май, от понеделник до петък, от 8:00 до 12:00 ч, аз бях потопен в училище, в което основен говорител беше Святият Дух, Който ни обучаваше чрез служителите Си.

 

Ако чувстваш призива на Бог да бъдеш Негов служител, Негов работник. Ако вярваш, че Бог има съдба за теб и искаш да бъдеш обучен – Училище за служители „Пистис“ е мястото за теб!

 

Можете да намерите повече информация за Училище за служители „Пистис“ на:

http://www.facebook.com/PistisBG

както и можете да ми пишете на fluxaa@gmail.com 

 

Advertisements