Направи си лодка! /част 1/

Кой е първият стих от Библията, който ви идва на ум, когато ви попитам “Какво е вяра?”

Убеден съм, че повечето хора ще кажат “Евреи 11:1 – А вярата е даване на твърда увереност в онези неща, за които се надяваме, убеждение за неща, които не се виждат.” И честно да си призная, моят отговор би бил същият!

Днес, докато слушах един проповедник, Бог ме накара да се замисля над вярата на един човек от миналото. Името му и това, което извърши той, също са записани в тази “глава на вярата”.

Имаше един човек на име Ной, който живееше във време подобно на нашето. Битие 6:5 и 6:13 ни дават кратко описание на случващото се тогава. Нечестие, непрекъснато зло, насилие… Тогава Бог отиде при Ной и му каза: “Направи си лодка!” (Битие 6:14).

Представете си следния разговор между човека Ной и Бог Яхве:

Бог: Направи си лодка!

Ной: Моля?!

Бог: Лодка. Направи си лодка!

Ной: Какво е лодка?

Бог: Ще ти дам чертежите и точните размери малко по-късно. ОК?

Ной: ОК! А… Защо ми е лодка?

Бог: Ще наводня Земята.

Ной: Моля?!

Бог: Земята. Ще наводня Земята!

Ной: А… Защо?!

Бог: Защото ми е криво да гледам цялото това извращение и всичките злини, които правят хората, които създадох! (Битие 6:6, за да не кажете, че си измислям!). А относно “Как?” – ще вали дъжд. Ще вали доста!

Ной: Ъъъъъ… Добре.

Едно от първите неща, над които се замислих беше:

Ами ако Ной не беше повярвал на Бог?

Е Ной се оказа в точно такава позиция. Бог му каза, че е на път да изтрие всичко живо от лицето на Земята. Всичко. Живо. Delete!

Ами ако Ной си беше казал, “Това не е добрият, любящ, милостив, дълготърпелив, благодатен Бог, когото познавам аз. Той никога не би направил подобно нещо!” Какво щеше да е днес, ако Ной не беше повярвал на Бога?

Ще ми се да ви кажа, че сигурно Бог имаше План Б, но Библията заявява, че Ной беше праведен и непорочен пред Бога и той придоби Неговото благоволение (Битие 6:8-9). Само Ной се намери достоен да изпълни плана на Бога за продължаване на човечеството и на всичко живо, от всички хора по Земята.

Ной имаше трима сина: Сим, Хам и Яфет (Битие 6:10). Ной беше в леко напреднала възраст, когато му се родиха синовете – на 500 години (Битие 5:32). Елементарните сметки  говорят, че от момента, в който Бог даде чертежите за лодката на Ной до момента, в който той завърши цялата конструкция, минаха около 100-120 години. Приблизителните размери на плавателния съд, незнайно защо наричан “ковчег”, са 138х23х14 метра. Няма начин да започнеш да правиш нещо подобно и да очакваш, че никой няма да го види. Най-много да го покриеш за… колко? Месец? Година? Десет? Ной и синовете му строиха туй чудо 120 години!

Представете си всички местни медии от онова време: “Луд баща експлоатира малките си деца. Строят лодка!

Представете си комшиите, които дават интервю: “Ама той не беше такъв човек?! Един ден просто заяви, че Бог му е говорил и превъртя!

Представете си съучениците на синовете му: „Момчета, искате ли да играем футбол след даскало? О! Извинете, забравих, че вие имате да сглобявате Легло с баща си!“

Сигурно си имаше и ново прозвище: Ной Ламехов Матусалов – Капитана.

Да са те наричали “фанатик”, защото си решил да вярваш на Бог? Да са ти казвали “попе”, “отче”, “свети … ” или нещо от рода? (съжалявам, момичета, нямам идея на вас как ви казват!)

Позволи ми да ти кажа нещо, ти си важен! Не оставяй мнението на други хора, съвършено несъвършени, да определя какво (не) можеш, колко струваш и т.н. Според Бог, ти си струваше живота на сина Му (Йоан 3:16). Заради вярата, която Ной показа, той спаси не само себе си, но и синовете си, жена си и снахите си (Битие 6:18), а Бог сключи завет с него.

За Бог си специален и Той има мисия, уникална мисия за теб и за живота ти. Само Му повярвай!

А когато ти Му повярваш, Той ще ти даде задачата ти в детайли! А детайлите ще разгледаме утре…

Advertisements

One thought on “Направи си лодка! /част 1/

  1. Achi bravo ! Mnogo mi haresva bloga/stranichkata ti s razmisli ! Snoshti na edin dah prochetoh vsichkite 😊 …chakam s netarpenie i drugite tvoi razmishlenia…Bog ti e dal chudesen talant da pishesh !!! Bog da te blagoslavia , pozdravi ot nas 😊

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s