Направи си лодка! /част 2/

Мисля си за Ной и за всичката работа, която имаше да свърши. Бог му даде плановете на “нещото”, което трябва да бъде построено и го остави да работи. Сега, това, над което искам да размишлявам днес, е детайлността на инструкциите и плановете, които Бог даде на Ной. Честно да ви кажа, мисля си, че Ной или си е записвал много старателно, когато Бог е обяснявал, или просто гинкобилобата е била основна част от хранителния му режим. Все пак говорим за човек на 500 години!

Битие 6:14-21 ни разказва за всичко онова, което Бог каза на Ной.

 • Какъв материал: гоферово дърво
 • Какви размери: ± 138х23х14 метра
 • Къде да има прозорец
 • Къде да е вратата
 • С какво да бъде измазан: със смола, отвътре и отвън
 • Колко етажа: 3
 • По колко животни от вид да вземе: по две двойки от нечистите животни и по седем двойки от чиститие.
 • Кой да влезе в лодката: Ной, жена му, синовете му и снахите му

В детайли и детайлченца!

Техническо време за изпълнение на проекта – 100…120 години!

Понеже аз обичам да си представям неща, ще ви покажа какво си представям.

Бог: Ок? Всичко ясно?

Ной: Години?

Бог: Мхм

Ной: 120! ГОДИНИ?

Бог: Дъъъ. Какво?

Ной: А… виж ся… аз съм на 500 в момента. Току-що жената роди 3 момченца. Та… Имам жена и деца. Те искат да ядат. Това са 4 гърла! Аз на работа ли да ходя, тоз ковчег ли да сглабям? Памперсите още не са ги измислили, пералня няма, жената на ръка пере, готви, чисти и на нея трябва да помагам… Освен това, искам да кажа…

Бог: Мхм…

Ной: … искам да кажа, че според мен можем малко да променим размерите. Значи тука си сложил 3 етажа. Аз лично мисля, че ако махнем единия и ги оставим само два, така ще стане хем по-лесно за строене, хем по-малко време ще отнеме.

Бог: А животните?

Ной: Боже! На никой не му трябват всичките тия животни. Не ме разбирай погрешно, всички са прекрасни! Ама… Никой дори няма да разбере, сещаш ли се? Колкото занесем толкова. И на това ще са доволни! А и така или иначе никой не харесва комарите, примерно…

Бог:

И Ной извърши всичко, според както му заповяда Бог; така направи – Битие 6:22

След като една приятелка е прочела Направи си лодка /част 1/, ми каза: “Винаги, когато мисля за Ной, си мисля за “покорство.”

Ной наистина беше покорен. Истината е, че в историята описана в Битие глави 6-9, има 4 места, в които разбираме, че Ной направи всичко точно както Бог му каза. В 3 от тези 4 места изрично се казва “според както му заповяда Бог.

Покорство

Тази дума никой май не я обича! Чудя се дали има нещо общо с това, че “Безумието е вързано в сърцето на детето…” (Притчи 22:15).

Ние обичаме да имаме планове. Обичаме, когато става на “нашата.” Дори понякога обичаме, като не става на “нашата,” да натякваме на всички и да мрънкаме, че не го правят, както трябва, защото нашите планове са най-…

Да, но “… Моите мисли не са като вашите мисли, нито вашите пътища (начини) – като Моите пътища (начини), казва Господ. Понеже както небето е по-високо от земята, така и Моите пътища са по-високи от вашите пътища и Моите мисли – от вашите мисли.” (Исая 55:8)

Дали не е време, след като толкова много пъти сме опитвали по “нашия начин,“ да вземем да пробваме по “Неговия начин?”

Покорството е свързано с това да наложиш вето на собствените си желания, на собствените си амбиции, на собствените си планове и стремежи и да избереш, доброволно, да влезеш под авторитета на някой друг.

В 1 Царе 15:22 пророк Самуил говори на цар Саул и му обяснява къде е проблемът, в това, което царят направи:

И Самуил каза: Всеизгарянията и жертвите по същия начин ли са угодни на Господа, както послушанието на Господния глас? Ето, послушанието е по-приемливо от жертвата и покорността – от тлъстината на овни.

От тук разбираме, че за Бог е много по-важно да си покорен, да изпълняваш това, което Той иска, от колкото да му пеем песни, да пускаме големи дарения или да развиваме някакви социални дейности…

Обратното на покорство е непокорство. (Не, че сте очаквали да чуете друга дума…)

1 Царе 15:23 казва нещо, което е още по-фрапантно: Защото непокорството е като греха на врачуването, а упорството – като нечестието и идолопоклонството.

В Закона, Бог беше дал специфични разпоредби относно врачките и магьосниците и баячите и другите подобни – да бъдат избити от сред народа! Бог взима на сериозно тези неща. Доста на сериозно!

Но защо бяха всички тези детайли?

Нека ги разгледаме малко по-подробно.

 • Материалът: гоферово дърво, измазан със смола – истината е, че никой не знае точно какво е това дърво, има само предположения, но щом това дърво успя да плава 1 година и да издържи на целия този товар, значи е било правилния материал.
 • Размерите и броят етажи: Доста животни имаше вътре, а тези животни имат нужда и от храна…
 • Къде да има прозорец: вентилация, проветрение и … в края на историята, именно този прозорец е мястото, от където Ной изпраща гарвана и гълъба.
 • По колко животни от вид: Само чистите животни можеха да бъда използвани за храна. Така, че не си мислете, че наред с козичките и кравичките, Ной и компания и те са пасли слама…
 • Кой да влезе в лодката: Сещам се за една новозаветна причина: Повярвай в Господ Исус Христос и ще се спасиш – ти и домът ти. (Деяния на Апостолите 16:31)

Ето за това бяха всичките подробности. Защото Бог имаше план. Конкретен план. План за спасение. Точно както Бог имаше и конкретен план за спасение на света от злото и от греха – Исус Христос. Този план също беше в детайли изявен чрез пророците в Стария Завет. Само ще ви кажа, че Исус изпълни повече от 300 пророчества, написани в Стария Завет, за тези 33 години, за които беше на Земята. Бог явно си пада по детайлите!

В заключение

Това, което Ной постигна с покорството си, след като направи всичко, “според както му заповяда Бог,” бе, че той спаси всички животни (дори и комарите!), спаси цялото човечество, и това включва и сина му Сим, който е пра-, пра-, пра-… на Исус – спасителят на душите ни.

Ной никога не беше виждал лодка, нито пък беше строил нещо подобно. Божието поръчение и покорството на Ной бяха тези, които направиха Ной способен да извърши всичко това. Ако повярваш на Бог, ако Му се довериш, ако Му се покориш и направиш всичко, както Той ти е казал, ще постигнеш нещо, което никой никога не е постигал. Ще откриеш нещо, което никой никога не е откривал и ще стигнеш някъде, където никой никога не е стигал. Само Му се довери и бъди покорен, защото с Бог всичко е възможно! (Лука 1:37)

Advertisements

One thought on “Направи си лодка! /част 2/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s