„Музикант къща не храни“

Дилемата на моите ранни детски години бе:

Предучилищна „Хайде да те запишем да уроци по пиано“

3 клас: „По-добре да не те местим в музикалното. Така или иначе „музикант къще не храни…“

Съжалявам, ама за ума на едно дете това е парадокс с космически мащаби!

Та си мислех, какво кара хората да се занимават с това, с което се занимават?

Например: “Какво кара музикантите да са музиканти? Какво кара учителите да са учители? Какво кара художниците да са художници?” Разбираш ме, нали?

След като разпитах из Facebook в няколко последователни поста по темата, бих обобщил отговорите по следния начин:

За музикантите – музиката, за преподавателите – преподаването, за художниците – рисуването и т.н.:

Знам, че в България масово не правим това, което ни се иска да правим, защото то „няма да те храни,“ но „Ами ако…“

Какво е призванието ти? Как да го откриеш?

Колко човека познаваш, които не знаят какво да правят в живота си? Аз лично познавам доста. Честно казано, аз бях един от тези хора, в определен момент от живота си. Мисля, че почти всеки минава през този “момент.” За жалост някои спират за дълго там, а други дори остават там… завинаги.

Какво е предназначението ми в живота, все пак?

Отговорите на моите въпроси, открих в Библията, за това и разсъжденията ми ще са базирани върху нея.

3те неща, върху които размишлявам са:

  1. Познай Твореца си.
  2. Кои са дарбите и талантите ти.
  3. Виж кое ти доставя истинско удоволствие да го вършиш с ръцете си.

 

1.Познай Твореца си.

В Колосяни 1:16, Павел ни казва, че “Поглеждайки към Сина (Исус), виждаме Бог (Отец), който не може да бъде видян. Поглеждайки към Сина, виждаме Божието първоначално намерение за всичко, което бе създадено. Понеже всичко, абсолютно всичко, в небето и под земята, видимо и невидимо, всички ангели… – всичко без започнато чрез Него и намира своята цел и предназначение в Него” (The Message)

До тук разбрахме, че “Предназначенито е на Творението, може да бъде открито в ума на Твореца.” 

2 Кои са дарбите и талантите ти?

Исус разказа история за един човек, който заминаваше за дълго време и реши да повери различни отговорности на трима от неговите доверени хора. На Първия даде 5 таланта, на Втория 3 таланта и на Третия 1 талант. След като този човек отсъстваше за определен период от време, той се върна и повика тримата си доверени хора, за да види какво са направили с даденото им. Първият, на който беше дал 5, беше спечелил още 5. Вторият, на който беше дал 3, беше спечелил още 3. Третият, на който беше дал 1, не беше спечелил нищо. И тук дойде проблемът! Този богат човек се ядоса много на Третия и дори го нарече мързелив и зъл.

Сигурно Третият си е казвал: “Е! Аз получих най-малко. Другите имат толкова повече… Разбира се, че ще спечелят още. Аз с тоя 1 талант какво да правя, освен да го заровя някъде…”

Сигурно изглежда нечестно спрямо Третия, защото наистина той получи най-малко, но стих 15 на Матей 25 ни казва, че “всеки получи според способността си.”

Не се сравнявай! Не се оставяй на някакви комплекси, излишно съревнование, съперничество или каквото и да био друго да ти каже, че не ставаш, че не струваш, че няма да успееш, че ще се провалиш, че другите са по-добри, по-кадърни, по-можещи, по-знаещи… защото Бог вече е видял способността ти и ти е дал таланти, според нея. Таланти, които са специално за теб, уникална изработка! Бог няма да ти даде повече от това, с което можеш да се справиш! (1 Коринятни 10:13)

Виж, Бог знае как да инвестира. Той не пилее ресурсите Си! Ако Бог е инвестирал в теб, значи знае, че можеш да се справиш! От теб не се очаква нищо друго, освен да се справиш! А ти можеш! Можеш, защото “всичко е възможно за онзи, който вярва.” (Матей 9:23)

Разбира се, в мисленето на нашето общество това са неща, които “не те хранят”, но това съвсем може да не е вярно! Защо? Благодаря, че попита!

Какво стана с Първия? Онзи, който получи 5 таланта? Той вече имаше 10, защото със дадените му 5, той изкара още 5. Богатият човек взе единия талант на Треетия и го даден на Първия.

Какъв е извода? Ако си усърден в работата си, ако си усърден в използването и развиването на таланта/талантите си, тогава можеш да очакваш още работа! Това е, което Първият получи – още работа! И винаги помни, че “…(Трудолюбивият) ще стои пред царе, няма да стои пред неизвестни хора.” (Притчи 22:29) А и „…трудолюбивата ръка обогатява.“ (Притчи 10:4)

“В своята благодат, Бог ни е дал различни таланти, за да правим добре определени неща” – Римляни 12:6 (New Living Translation)

Каква е твоята дарба? Какво е онова, което Бог ти е дал като талант? Кои са нещата, които можеш да вършиш добре, на мястото, в което се намираш?

3.Виж кое е онова нещо, което ти доставя истинско удоволствие да работиш

Притчи глава 31 говори за “добродетелната жена”, но има нещо, което ми направи впечатление и е приложимо за всички! Притчи 31:13 “…и работи с ръцете си това, което й е угодно.”

Думата тук преведена като “угодно” е חפץ (кхаифетс), която се превежда като желание, приятно, на драго сърце.

Ако перефразирам тази част от стиха, то тя би звучала така: “… тя работи това, което й е приятно; работи с желание и на драго сърце.”

Работа, която ти е приятна, не е бреме, тя е удоволствие. Ако наистина правиш това, което искаш да правиш, тогава няма просто да „бачкаш“ – тогава ще се трудиш усърдно и ще ти е кеф!

И отново:

  1. Познай Твореца си, защото само в Неговия ум може да бъде открито предназначението на творението!
  2. Виж кои са дарбите и талантите, които са ти дадени!
  3. Кое онова, което ти доставя истинско удоволствие, когато го работиш?
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s