Никой не ти е виновен!

Само на мен ли ми се струва или наистина българите сме едни от най-мрънкащите и оплакващи се хора? Не казах “най-…”, а “едни от най-…“, моля ви се!

Все ме негативни, отчаяни, набедени, онеправдани… все някой друг ни е виновен и ние не може да носим вина. Колко станаха вече? 25 години откак няма социализъм и комунизъм (и тук очаквам някой да се заяде, защото “ти нищо не разбираш, мойто момче…”), все още комунизЪмът ни е виновен за всичко.

Миналата седмица ви разказах за това как Адам сгафи и прекрачи заповедта, която Бог му беше дал – да не яде от дървото за познаване на добро и зло. Ако не сте чели тази статия е хубаво да го направите, защото днешните ми разсъждения ще ползват за основа някои неща от нея. Статията е тук.

Днес ще погледнем същата случка от по-различен ъгъл.

Отива Бог в градината, за да се види с приятелите си Адам и Ева, обаче нещо последните ги няма. Обикаля Бог и Си вика: “Адам, Ева, тука съм, бе, хора, к’во става?” В крайна сметка Адам се показва засрамен, държащ листо пред себе си, и започва да се обяснява. Бог вече знае какво е станало и дава шанс на Адам да оправи ситуацията, като вместо да се обяснява, оправдава (няма как да измислиш извинителна причина точно за това и тя да мине точно пред Бог, все пак)… просто трябваше да се извини и да си признае грешката, ама не. Адам има по-добра идея! Адам е хитър! Почти съм сигурен, че българският еквивалент на името Адам е Румен! Адам решава, че той не е виновен и че няма как той да понесе отговорността за случилото се, затова решава да я “делегира” на по-младия в семейството – Ева (нейното име на български би било… Ева :D).

И наш Адам започва да обяснява на Бог какво му се е случило:

– Боже, виж сега, значи… аз не съм виновен!

– Ади, Аз не съм казал, че си виновен, приятелю!

– Да, бе, Боже, ама Ти не разбираш…

– Разбирам, бе, човек.

– Боже, не съм виновен, наистина. Жената е виновна! Жената, която Ти ми даде!

Но кой всъщност беше виновен?

  1. Бог
  2. Жената – Ева
  3. Адам

За да намерим истинския виновник, ще действаме по метода на изключването.

1. Бог

Може ли Бог да е виновен в тази ситуация? Не мисля. Защото Бог дори не е бил наоколо, когато цялата тази история се е случвала. Бог се появява в градината малко по-късно, след като вече Адам и Ева беряха листа от близката смокиня. “Ама Бог е всеприсъстващ и все знаещ!” Чух те. И си напълно прав! Но Бог е и Честен и Справедлив. Освен всичко, което Бог подари на Адам, Бог му даде и свободна воля. Освен всичко друго, Бог му даде и шанс да употребява тази свободна воля. Даде му възможност да наименува всичките животни, даде му възможност да избира какво да яде от цялата градина, но понеже Бог е и честен играч, му каза и какво не трябва да прави, за да може наистина свободната воля да е свободна. Та в един смисъл, да, Бог знаеше и беше там, когато Адам и Ева ядяха от плода, но ограничаването на точно този им избор, би означавал, че Бог е несправедлив и нечестен играч, а всички сме ЗА честната игра. Мисля, че вече е ясно, че няма как Бог да е виновен!

2. Жената – Ева

Мисля, че тук всички мъже можем да се съгласим, че Ева е напълно и изцяло виновна. МАЙТАПЯ СЕ! Шегувам се, бе! Спокойно, дами, пуснете тиганите… Защо смятам, че Ева не е виновна. Основно заради един стих в Библията, който утвърждава това ми схващане – 1 Тимотей 2:14 “И Адам не се излъга, а жената се излъга и падна в престъпление.”Какво искаш да кажеш с това?!” Това, което виждам тук, е че Ева се излъга и яде от плода на дървото, но Адам не се излъга. Адам беше с ясното съзнание какви ги върши! Това искам да кажа. Сгафи ли Ева като започна да говори с непозната говореща змия насред “Плод и Зеленчука”? Да. Трябваше ли да отиде веднага при мъжа си и да го пита какво да прави и дали това е правилно? Трябваше. Направи ли го? Не. Разбираше ли точно какво прави? Не! Стихът казва, че Ева се излъга. Прекараха я! Обаче наш Адам не се излъга. Наш Адам добре осъзнаваше какви ги върши.

3. Адам

Защо твърдя, че Адам е виновен. Ако погледнем всички, което Бог каза на Адам, преди въобще Ева да беше наоколо, ще видим някои много конкретни задачи, освен това да бъде кръстник на всички животни.

Бог му даде две много конкретни и ясни задачи: 1. Да обработва и 2. Да пази Градината (Битие 2:15).

  1. Няма какво да обяснявам за обработването на градината. Ако не знаете какво се прави в една зеленчуково-плодна градина, значи че или сте много млади и си нямате село или пък си нямате село и сте много млади. Няма какво друго да е! 😛
  2. Да пази градината е по-важният момент. “От какво да я пази?” от непознати змии, които заговарят самотните жени в местния гастроном (така едно време са казвали на супер маркетите и на „шоповете“), например. Да я пази от всичко, което не трябва да е вътре в градината. Да я пази от всичко, което не трябва да се случва в градината.

Адам имаше и още една задача, която не е назована конкретно, но се подразбира – да общува с жена си и да я научи на всичко онова, което Бог му каза на него.

Бог няма предпочитания към единия или другия пол. Моля ви се! Бог създаде и мъжа и жената (Битие 1:27), точка! Но Бог създаде първо Адам, а след това Ева. Хайде обратно при чичо Апостол Павел и писмото му до Тимотей – 1 Тимотей 2:13 – “…първо Адам бе създаден, а после Ева.”

Когато Бог обясняваше на Адам за дърветата, за растенията, за това какво може и какво не може да се яде от декора, Той му каза, на негона Адам – че може да яде от всичките дървета, ама не и от това за познаване на доброто и злото.

Айде пак в Битие да видите как преметнаха Ева.

Върви си Ева и си бере обяд за семейството. Изведнъж среща новата съседка – говорящата змия, която, след като свършват с разговорите за времето и коя какво ще готви довечера, започва да задава въпроси на Ева, все пак е змията е нова в квартала. Четем Битие 3:1-3: “… и тя (змията) каза на жената: Наистина ли Бог каза да не ядете от което и да е дърво в градината? Жената отговори на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем, но от плода на дървото, което е сред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се докосвате до него, за да не умрете.”

Номер 1: Бог никога не каза да не го докосват! Битие 2:16-17 “Господ Бог заповяда на човека: “От всяко дърво в градината свободно да ядеш, но да не ядеш от дървото за познаване на доброто и злото, защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.” Вие да виждате Бог да казва нещо за гледане, докосване, мирисане…? Ц! НЕма такова нещо! Бог каза на Адам – Не яж! Туй то. Ева обаче решава, че “Не яж” означава и не пипай.

Номер 2: Ева обърка дърветата. Нали знаете как по принцип на жените ориентацията им е малко по-трудна дисциплина? Ляво, дясно, горе, долу, север, юг… това са разтегливи понятия. Нека видим какво каза Ева на змията в Битие 3:3 “… но от плода на дървото, което сред (в средата на) градината, Бог каза…” За дървото в средата на градината ли говореше Бог? Не мисля! Битие 2:9: “Господ Бог направи да прораства от земята всяко дърво, което е красиво наглед и добро за храна, както и дървото на живота сред (в средата на) градината и дървото за познаване на доброто и злото.” Оп! Все още не разбирам, защо навигациите за коли имат женски гласове, но това не тема за тук. Кое дърво беше в средата на градината? Дървото на живота. Омота ли се Ева? Омота се. Павел какво казва: Ева се излъга, но не и Адам. Кой е виновният? Адам! Защо? Не си беше свършил работата – градината не беше опазена и жена му си остана недонаучена. Явно й беше споменал, че от това може да се яде, ама от онова не, но не беше наблегнал на детайлите.

Никой не ти е виновен, приятелю. Никой! Ако някой трябва да бъде виновен, това ще си само ти и то защото си решил да не поемеш отоговрност за собствените си грешки и за собствения си живот. Бог вече ни е подарил всичко, което ни трябва за живота и благочестието (2 Петрово 1:3), така че никой не може да ти е виновен за неуспехите. Вместо мрънкане и оплакване, вземи се в ръце, стани и действай по въпроса с оправянето на нещата.

В следващата статия ще ви разкажа, защо смятам, че и обстоятелствата не са фактор и оправдание, а само и единствено личният избор, направен със свободната ти воля.

Advertisements

3 thoughts on “Никой не ти е виновен!

    • Мислех си да се заиграя и с това, ама после си викам, „След като тя ще е добрия герой, айде да не я закачам“ 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s